plaatje is http://www.maryamma.nl/images/background/nightpage.jpg css = night_css.php Creatieve recycle workshop
Creatief recyclen Recycle Teambuilding Plasticsoep Foto impressie

De plastic soep

Tijdens mijn zoektocht naar de omvang van het plastic probleem kwam ik zeer schokkende dingen tegen. Ik had zelf geen idee dat we te maken hebben met een milieu probleem van zo'n enorme omvang. Bij het woord 'oceaan' krijg ik beelden van maagdelijk blauw water en zonovergoten witte stranden. Maar schijn bedriegt. TACHTIG procent van onze oceanen bestaat uit plastic meegevoerd door de zee stromen. In plaats van een mooi tropisch eiland drijft er midden in de oceaan een eiland van plastic met een omvang groter dan Frankrijk en Spanje samen.

Overal afval

Overal waar mensen zijn blijft afval achter zowel in de ruimte als op het land. Zelf heb ik in West-Afrika ervaren dat niemand zich verantwoordelijk voelt om hier iets aan te doen, met als resultaat bergen plastic op straat en vervuilde stranden. Slechts 20 % van al het afval in zee komt van schepen. De rest komt via land in zee terecht. Bijvoorbeeld door vuilnisbelten langs de rivieren. Ook een tijdens een tsunami wordt enorm veel afval van land de zee ingespoeld. Er komen veel gifstoffen vrij uit deze plastic soep en deze gifstoffen worden in inmiddels al verband gebracht met ernstige ziekte waaronder kanker.

Om bij stil te staan

Een waarschijnlijk nog groter probleem is dat plastic uiteenvalt in kleine stukjes. Er zit dus behalve het zichtbare plastic een nog onbekend aantal kleine plastic deeltjes in het water, die niet meer uit het water gevist kunnen worden. De werkelijke omvang van het plastic probleem is nog steeds niet helemaal duidelijk. De een heeft het over 13.000 stukken plastic per vierkante kilometer oceaan, de ander spreekt over 5000 kg plastic per vierkante kilometer. Alleen wij al gebruiken gemiddeld 500 plastic tassen per jaar! Iets om eens bij stil te staan.

Lees ook: offerte offerte offerte offerte offerte offerte offerte offerte offerte


sendpic