plaatje is http://www.maryamma.nl/images/background/daypage.jpg css = day_css.php Maryamma helpt Gambia
01-06-2011 : Plastic Recyclen       Terug naar het overzicht.
Eenmaal thuis van onze reis zijn we eens gaan brainstormen hoe we iets voor Gambia kunnen betekenen. Er is daar overal een gebrek aan. Simpelweg geld sturen heeft weinig zin.

Het enige waar ze in Gambia geen gebrek hebben is plastic afval. Dit afval ligt overal op de straat want een vuilnis ophaaldienst is er in het land niet. Na enkele dagen googlen hebben we een hoop manieren gezien om plastic afval op een zinnige manier te recyclen. We zijn meteen aan de slag gegaan en hebben alle technieken thuis getest op de haalbaarheid. Zo kun je op vrij eenvoudige wijze van dunne plasticzakjes (ook gescheurde) een stevig plastic materiaal maken. Dit kun je doen door enkele lagen plasticzakjes tussen bakpapier te leggen en deze met een strijkbout te verhitten. Het gekregen materiaal is enorm sterk en geschikt voor het maken van allerhanden tassen, brillenkokers , portomonees enz enz.
Het aan elkaar maken van de stukken materiaal kan gebeuren door repen platic zakjes tot touw te draaien. Alle materialen zijn dus gratis voor handen. Bakpapier en strijkijzers moeten natuurlijk geimporteerd worden.

Nog beter zou zijn als plasticafval op grotere schaal gerecycled kan worden om er zo bijvoorbeeld bouwmaterialen van te maken. Een techniek die in nederland veel gebruikt word. Afzetpaaltjes zijn in nederland al steeds vaker van gerecycled plastic. We hebben enkele grote recycle bedrijven in nederland benaderd om te vragen of ze ons van informatie konden voorzien zodat we dit wellicht ook in Gambia konden doen. Helaas bleken al deze bedrijven geen enkele zin te hebben om ons enige informatie te verschaffen. Sorry hoor zeiden ze, maar we gaan concurenten geen informatie geven? Zelf doen deze bedrijven niets in gambia maar de angst dat een schoner Gambia wellicht ten koste zou kunnen gaan van het eigen inkomen blijkt sterk aanwezig. Inmiddels weten we hoe het procede is, maar de machines die er voor nodig zijn kosten al gauw 20.000 euro. Dat is momenteel dus nog even niet aan de orde.

Binnenkort hopen we weer naar Gambia te reizen om daar gedurende 2 weken de Manneh familie de fijne kneepjes van het recyclen te kunnen bij brengen. De producten die ze er mee maken kunnen ze op de lokale markt en in hun eigen shop verkopen. (zie de volgende update)
   
Terug naar het nieuws overzicht.


sendpic